Valikko Sulje

Valkoinen Risti on suomalainen perheyhtiö, joka toimii merkkituotteiden markkinoijana ja myyjänä. Tuoteryhmiämme ovat elintarvikkeet sekä kosmetiikka- ja hygieniatuotteet.

Olemme yli 90 vuoden ajan tuoneet suomalaisille kuluttajille useiden tuotemerkkien laadukkaita tuotteita, perinteitä unohtamatta. Valkoisen Ristin tuotepäälliköt, avainasiakaspäälliköt ja myyntiorganisaatio sopeuttavat ja välittävät tuotteet Suomen markkinoille.

Oy Valkoinen Risti – Vita Korset Ab aloitti toimintansa vuonna 1925 Helsingin Mikonkatu 8:ssa, nykyisen Aikatalon paikalle, nimellä O.Y. Tekninen Tehdas Valkoinen Risti A.B. Tekniska Fabriken Vita Korset. Tuolloin yhtiön palkkalistoilla oli seitsemän työntekijää. Ensimmäiset tuotteet olivat Sanosan-hedelmäsuola ja hiusshampoopulveri. Myöhemmin valikoima laajeni, ja Valkoinen Risti valmisti mm. Auringonloiste-metallikiilloketta, kiillotusliinoja, Stadion-pastilleja, rautaviiniä ja Burovin-balsamia.

Vuonna 1930 nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa Oy Valkoinen Risti – Vita Korset Ab ja yritys siirtyi Johan Storgårdsin ostamalla osake-enemmistöllä Storgårdsin perheen omistukseen. Storgårdsin siirryttyä yrityksen toimitusjohtajaksi, Valkoinen Risti aloitti nykyaikaistamisen ja uudistamisen vaiheen, kun se hankki ajanmukaisia koneita ja yritys muutettiin nykyaikaiseksi teollisuuslaitokseksi. Vuonna 1936 markkinoille lanseerattiin mm. vedetön Vitalis-voide, joka on Suomen 9. vanhin edelleen saatavilla oleva tuotemerkki.

Mikonkadulta Valkoinen Risti muutti Kruununhakaan osoitteeseen Meritullinkatu 3, jossa toiminta päättyi 27.2.1944, kun Neuvostoliiton lentopommi osui tehtaaseen. Tehdas paloi perustuksiaan myöten ja yritys evakuoitiin hetkeksi Porkkalaan. Neuvostoliiton miehitettyä Porkkalan yritys siirtyi nykyiseen sijaintiinsa Linnanherrankujalle Helsingin Vartiokylään. 1940-luvun lopulla alue oli vielä täysin maaseutua ja sieltä yritys sai hyvää ja uskollista henkilökuntaa.

Vuosi 1954 oli merkittävä Valkoisen Ristin historiassa, jolloin siitä tuli maailman suurimpiin kuuluvan hiustenhoitoalan yrityksen Helene Curtisin lisenssivalmistaja. Tuotteina olivat mm. Suave, Silkki-Leena ja Finesse. Valkoinen Risti toi ensimmäisenä mm. aerosolihiuskiinteen Suomen markkinoille. 1960-luvulla Valkoinen Risti aloitti tuoksumaahantuojana, merkkeinään mm. Pierre Cardin, Carven ja Capucci.

1990-luvulla Valkoinen Risti perusti elintarvikeosaston ostamalla Suomen suurimman juustoagentuuriyrityksen E. Teppo Oy:n. Tämän myötä osasto sai Euroopan toiseksi suurimman meijeriyrityksen Lactalicksen markkinointivastuun Suomessa monien muiden päämiesten ohella.

Tänä päivänä Valkoinen Risti sijaitsee edelleen Vartiokylässä ja sen toimitusjohtajana toimii Harald Storgårds. Yritys työllistää 15 henkeä ja toimii muun muassa suurten eurooppalaisten meijerituotteiden ja kahvibrändi Jacobsin edustajana Suomessa. Lisäksi Valkoisen Ristin omien ihonhoitobrändien lisäksi se on markkinoinut ruotsalaisen Gahns-brändin tuotteita jo vuodesta 1931. Uusimpana ihonhoitobrändinään Valkoinen Risti on tuonut Suomen markkinoille Himalayan tuotteita.

Vuonna 2009 Valkoinen Risti hankki osuuden Novacafi Oy:stä, joka edustaa Suomessa mm. Douwe Egberts-kahveja ja tarjoaa Cafitesse-kahvitusratkaisuja kaiken kokoisille yrityksille ja tapahtumille.