Historiaa

Hieman historiaa 1925 –

Oy Valkoinen Risti – Vita Korset Ab:n toiminta alkoi 2.1.1925 Helsingissä osoitteessa Mikonkatu 8 nimellä O.Y.Tekninen Tehdas Valkoinen Risti A.B. Tekniska Fabriken Vita Korset. Vuonna 1930 Valkoisesta Rististä tuli Storgårdsin suvun perheyritys, kun Johan Storgårds osti osake-enemmistön yrityksen ruotsalaiselta perustajalta, joka palasi kotimaahansa.

Tuotanto käynnistyi toukokuun 15. päivänä 1925 ja yhtiön palkkalistoilla oli tuolloin 7 työntekijää, paikkana oli Aikatalon nykyinen paikka Ateneumin vieressä. Ensimmäisiä tuotteita olivat Sanosan-hedelmäsuola ja hiusshampoopulveri. Valkoinen Risti valmisti sen jälkeen mm. auringon-loistemetalli-kiilloketta, kiillotusliinoja, Stadion-pastilleja, rautaviiniä ja Burovin-balsamia. Yritys siirtyi myöhemmin Kruunuhakaan, jossa toiminta loppui 27.2.1944, kun neuvostolentopommi osui tehtaaseen. Valkoinen Risti evakuoitiin Porkkalaan, josta tuli myöskin lähtö alueen siirtyessä Neuvostoliiton tukikohdaksi. Nykyiselle paikalle yritys muutti 1940-luvun lopulla, keskelle maaseutua, josta tosin löytyi hyvää ja uskollista työvoimaa läheltä.

Vuonna 1954 Valkoisesta Rististä tuli maailman suurimpiin kuuluvan hiustenhoitoalan yrityksen, Helene Curtisin lisenssivalmistaja. Tuotteina olivat mm. Silkki-Leena ja Finesse. Valkoinen Risti on myös toiminut edelläkävijänä ja toi ensimmäisenä esimerkiksi aerosoli hiuskiinteen Suomen markkinoille.

Vuoden 1960 jälkeen Valkoinen Risti vei myös valmistamiaan tuotteita pääosin Pohjoismaihin ja Venäjälle.

Vuonna 1960 Valkoinen Risti aloitti tuoksualalla merkkeinä mm. Pierre Cardin, Carven ja Capucci. Systemaattisella työllä tuoksutoiminta kehittyi osaksi Valkoisen Ristin yrityskuvaa ja tunnettujen merkkien edustus lisääntyi mm. Salvador Dali, Samba, Police ja Ferrari sekä Sonia Rykiel olivat tuotesalkussamme. Viime vuosikymmenen yritysostot ja tax-free kaupan muutokset ovat kuitenkin pienentäneet edustuksien määrää.

2015 vuoteen asti edustimme teknokemian tuontituotteista myös tunnettua K2r -uunin- ja grillinpuhdistajaa Sveitsistä.

Vuoden 1960 jälkeen Valkoinen Risti vei myös valmistamiaan tuotteita pääosin Pohjoismaihin ja Venäjälle.

Elintarvikkeiden edustamisen Valkoinen Risti aloitti jo 1970-luvulla, mutta itsenäinen elintarvikeosasto perustettiin vuonna 1985 ostamalla agentuuriyritys Oy InnZano Ab. Tämän jälkeen osasto sai mm. Euroopan suurimman meijeriyrityksen Lactaliksen markkinointivastuun Suomessa. 2000-luvulla on laajennettu myös teollisten elintarvikkeiden piiriin.
Urheilujuomat ja ravintolisät, palautumisjuoma Gainomax, sekä laadukkaat Gainomax proteiinipatukat kuuluivat valikoimiin aina 2015 asti.

Nykyään valikoimiimme kuuluvat mm. hollantilaiset Formaggio da Pasta -pastaraasteet sekä espanjalaiset, englantilaiset ja sveitsiläiset erikoisjuustot. Lisäksi edustamme Baxters-hilloja.

Teknokemian osastollamme valikoimiimme kuuluvat klassikkotuote Vitalis ihovoiteen lisäksi Emännän ja Isännän tuotteita. Uusimmat maahantuontituotteemme ovat evrēe ja Buña.
Vuonna 2009 Valkoinen Risti aloitti suurkeittiötuotteiden markkinoinnin hankkimalla osuuden Novacafi Oy:ssa, joka Suomessa edustaa maailman johtavaa kahvinpaahtajaa Jacobs Douwe Egbertsiä. Vähittäiskaupassa Valkoinen risti edustaa Gevalia ja Jacos kahvimerkkejä.